ianuarie 5, 2021 De RK Utilaje Romania 0

Bobina buldoexcavator

 

 • Ce este o bobina de inductie?

Bobina de inductie face parte din instalatia electrica a vehiculului si are rolul de a transforma curentul de joasa tensiune de 6V sau 12V in curent de inalta tensiune de aprox. 15.000V sau 20.000V.

       In ultima jumatate a secolului al XIX-lea, bobinele de inductie au fost folosite in experimente electrice si pentru terapia medicala, si incepand cu anul 1890 au ajutat la dezvoltarea radioului. Astazi, singura aplicatie practica a bobinei de inductie este utilizarea ei la motoarele cu aprindere prin scanteie.

Sursa: https://www.antiques-atlas.com

Desi este o piesa ce este de multe ori trecuta cu vederea, parand lipsita de importanta, ea poate produce defectiuni serioase daca nu functioneaza la parametri normali. De aceea, va prezentam pe scurt cum functioneaza o bobina si care sunt semnele care indica defectarea acesteia.

Pentru mai multe informatii despre aceasta componenta sau oferte va asteptam pe www.rku.ro/contact

 • Din ce este formata o bobina?

O bobina este formata dintr-un miez cilindric central din fier moale pe care sunt infasurate doua bobine:

 • o bobina interioara (primara) – formata din 200-300 de fire din sarma de cupru izolata, de aprox. 1 mm grosime
 • o bobina secundara – formata din 15.000-20.000 de fire din sarma de cupru izolata foarte subtire (0,1 mm grosime).

Sursa: https://www.bohnert-federn.de

Aceste componente sunt protejate de un invelis de tabla care are in interior un capac realizat din bachelita(un material izolant).

 • Cum functioneaza bobina de inductie?

                                                                             Bobina de inductie functioneaza conform principiului inductiei electromagnetice, descoperit de Michael Faraday in 1831.

Inductia electromagnetica este fenomenul prin care se genereaza o tensiune electromotoare intr-un circuit strabatut de un flux magnetic variabil in timp.

                                                                                                     Sursa: https://www.industrynorth.co.uk

Intreruperea curentului de joasa tensiune in bobina primara se transmite in bobina secundara sub forma unui curent de inalta tensiune. In functie de intervalul de timp in care contactele stau inchise se modifica valoarea pana la care ajunge curentul, astfel:

 • cand turatia motorului este redusa, intervalul de timp va fi mai mare, si curentul generat mai mic;
 • la turatii mai mari, intervalul de timp va fi mic, si curentul generat mai mare.

Motoarele moderne au un sistem computerizat numit ECM, conceput special pentru a calcula modul de reglare al aprinderii, avansul si controlul batailor pe baza semnalelor senzorilor.

 • Semne care indica defectarea bobinei

Bobina de inductie are un rol foarte important. Daca aceasta nu functioneaza cum trebuie nu se poate realiza o combustie adecvata. Va puteti da seama daca exista probleme cu aceasta piesa daca urmariti semnele de mai jos:

 1. Aprinderea martorului motor – poate indica o problema cu semnalul sau circuitul bobinei de inductie.
 2. Utilajul nu porneste – sunt mai multe posibile cauze, dar o bobina defecta este prima pe lista pentru ca afecteaza functionarea intregului motor.
 3. Consum crescut de combustibil – procesul de ardere nu mai este eficient, din cauza ca bujiile primesc mai putina energie de la baterie.
 4. Pornire greoaie a motorului – este un potential semn de avertizare ca bobina este defecta.
 5. Miros de gaz din conducta de esapament – indica nerespectarea arderii combustibilului in camera de combustie din cauza defectarii bobinei.
 6. Zgomote ciudate la motor – poate sugera o eruptie a motorului cauzata de o bobina necorespunzatoare.

Daca aveti nevoie de consultanta sau de o bobina noua pentru utilajul dumneavoastra, va asteptam pe www.rku.ro , unde gasiti intotdeauna cele mai bune oferte pentru piesele de schimb, la pret de producator. Calitatea si diversitatea reprezinta 2 atuuri importante ale solutiilor oferite aici. Pentru o oferta de pret pentru o bobina indiferrent de utilajul pe care il aveti, puteti sa luati legatura cu un coleg pe pagina noastra www.rku.ro

 

 

piese-utilaje